Birānu dzirnavu ūdenskritums

21.11.2016

Birānu dzirnavu ūdenskritums 56.844218, 26.138785

Uz Aronas upes bijušas sešas dzirnavas, vienas no tām- Birānu dzirnavas.

Tās ir uzbūvētas 1924.gada pavasarī ar mērķi ražot elektrību Madonas pilsētas vajadzībām, tā paša gada rudenī tika uzbērts arī dambis. Birānu elektrospēkstacija bija pirmā no elektrības ražotnēm tā laika Cēsu apriņķī, kurā ūdens dzīšanai izmantoja turbīnas un "Siemens" ražotas iekārtas.

Foto: Dāvis Veckalniņš

1956.gadā elektrospēkstacijas ēkā sāka izvietot dzirnavu iekārtas graudu tīrīšanai, rupjajam malumam, "putraimošanai", "grūbošanai" un bīdelēšanai. Kad Aronas upē trūka ūdens, vietējie zemnieki izvēlējās tieši Birānu dzirnavas, kas spēja nodrošināt kvalitatīvu malšanu. Laikā, kad arī Birānos trūka ūdens, malšanai izmantoja traktora dzinēju, savukārt, elektrību pašu vajadzībām ražoja tanka ģenerators. Kolektivizācijas rezultātā 1967.gadā dzirnavas beidza savu darbību.

80.-90.gados dzirnavas sāka pārbūvēt par viesnīcu un atpūtas kompleksu ar pirti un sporta zāli. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas sākās privatizācija, kuras rezultātā Birānu dzirnavas kļuva par privātīpašumu un atpūtas kompleksa celtniecība apstājās.

No bijušajām dzirnavām šobrīd saglabājušās  tikai slūžas, kas veido interesantu ūdenskritumu, vietējie to iesaukuši par "Aronas rumbiņu".

Birani Mill Waterfall

 

From the former mill now preserved only the locks that make up an interesting waterfall, local people dubbed it "Aronas Rumbiņa".

 

Водопад Бирану  мельницы

 

         На реке Арона было шесть мельниц, одна из них Бирану. Она построена весной 1924г. с целью производства электроэнергии для потребности Мадоны. 1956 г. в здании начали размещать оборудование для очистки зерна, мельницу для муки.  Из бывшей  мельницы на данный момент сохранились только шлюзы.


<< Atpakaļ


Lasīt līdzīgus rakstus par šo pašu tēmu: