Tiek aicināti atsaukties cilvēki, kas dzīvo Aronas upes apkārtnē, projekta „Aronas stāsti” ietvaros.

29.07.2021

Biedrība “Pie Kraujas” sadarbībā ar fotogrāfu Reini Fjodorovu uzsāk Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas Valsts meži un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītu projektu “Aronas stāsti”. Projekta realizācija jau ir sākusies un tiks īstenota līdz septembra vidum, kad sabiedrībai būs pieejams multimediāls stāsts 10 minūšu garumā. Stāstu sērija ir pētnieciski un mākslinieciski augstvērtīgs darbs, kas dokumentēs Aronas krastos dzīvojošos cilvēkus un diskutēs par dzimtas stāstu kultūrvēsturisko nozīmi veidā, kas ir pieejams un saprotams gados jaunākai auditorijai.

Projekta vēstījuma pamatā ir Reiņa Fjodorva sen lolotā ideja par vietējo dzimtasstāstu izzināšanu un iepazīšanos ar cilvēkiem, kas dzīvo un saimnieko Aronas upes krastos. Reiņa vecvectēvam Viktoram Balodim pirms 100 gadiem piederēja vilnas dzirnavas Aronas upes krastos. Viktora pēkšņā nāve un tam sekojošie okupācijas režīmi izdzēsa jebkādas liecības par šo vēsturisko personību. Katra nākošā paaudze stāstīja savu stāstu par Viktoru. Kādam viņš bija vīrs, kādam viņš bija tēvs, kādam – vecvectēvs.

Pēdējo simts gadu laikā Latvijas vēsturi iedragājuši kari, vardarbīgie padomju un nacistu okupāciju režīmi. Totalitārie režīmi ir samaluši desmitiem tūkstošu dzīvību un izdzēsuši simtiem tūkstošu dzimtu stāstus. Dokumentālo liecību trūkums radīja nepieciešamību pēc jēgpilniem stāstiem, kas stāstītu par priekštečiem, mājvietām, dzimtu un personībām. Dzimtas stāstos fakti bieži vien mijās ar nostāstiem un mītiem. Katrs no šiem stāstiem ir unikāls, jo tas uz nebalstās uz dokumentālām liecībām, bet gan atsaucas uz katra stāstītāja pieredzi, sajūtām un pasaules izpratni. Katrā no stāstiem ir jūtamas daudzās stāstītāju balsis, kuras šo stāstu ir nodevušas no vienas paaudzes nākošajai. 

Aronas upes krastos, kas 44 kilometru garumā stiepjas caur Madonas un Pļaviņu novadiem, pagājušā gadsimta sākumā ir dzīvojušas vairāk kā sešdesmit ģimeņu. Mūsdienās viena daļa no šīm dzimtām ir zudušas, bet otra daļa turpina apdzīvot Aronas krastus un saudzīgi glabāt savus stāstu.

Projekta ietvaros tiks meklētas ģimenes, kas dzīvo Aronas upes krastos, lai ierakstītu intervijas ar viņu dzimtu stāstiem, kā fotogrāfs par katru veidos portretu sēriju, kur modeļi pozē Aronas upē. Projekta ietvaros tiks izveidoti 18–20 portreti. Portreti tika veidoti dažādās vietās uz Aronas upes. Katru modeli ir paredzēts fotografēt Aronas upē pēc iespējas tuvāk vietai, kur atrodas viņa mājas.

Gala rezultāts tiks izplatīts izmantojot mūsdienu iespējas – caur sociālajiem tīkliem (facebook.com, youtube.com un vimeo.com platformām). Projekts būs brīvi pieejams internetā un ilgtermiņā varētu rosināt auditorijas interesi par saviem dzimtas stāstiem, tādejādi aktualizējot piederību konkrētajai vietai – mājai, kopienai, pilsētai vai valstij. Multimediālais projekts varētu kalpot kā materiāls, kas tiek izmantots audzināšanas vai vēstures stundās, lai diskutētu par dzimtas stāstu nozīmi.

Tiek aicināti pieteikties Aronas upes apkārtnē dzīvojošie, kuriem vēlētos piedalīties projekta realizācijā un dalīties ar saviem dzimtu stāstiem. Interesentiem zvanīt Reinim Fjodorovam par tel.

 

Informāciju sagatavoja:

Ilze Sauša

 

Projekta „Aronas stāsti” vadītāja

 

Tel. 20067030


<< Atpakaļ


Lasīt līdzīgus rakstus par šo pašu tēmu: